بسم الله الرحمن الرحیم
هر ماده خوردنی دارای چهار کیفیت و تمام مزاج هاست که بسته به اینکه چه کیفیتی بیشتر باشه اون ها رو مزاج بندی میکنند.
و اگه گیاه سرد باشه، کیفیت سردی رو در بدن بیشتر میکنه و برعکس
شرایطی که بر مزاج مواد غذایی اثر میکنه، جالب و البته مهم هم هست و دلیل اختلاف بین افردا هست و باعث میشه یکی فکر کنه مثلا لیموترش سرد و تره و دیگری بگه نه سرد و خشکه. ان شاالله در یک مطلب جدا عرض میکنم.
مزاج لبنیات
گرم و تر: ماست چكیده – شیر بره تازه – كره طبیعی – شیر گاومیش و گاو دستکاری نشده
سرد و خشک: كشک – قارا (قره قوروت) – شیر الاغ – شیر بز
سرد و تر: پنیر تازه – دوغ – ماست – خامه – شیر پاستوریزه
شیر و ماست هرچه چربی بیشتری داشته باشند و به اصطلاح روشون نگرفته باشه گرم تر هستند.
مزاج گوشت ها
گرم و تر: بره – بوقلمون – پاچه – میگو – جگر – زبان
گرم و خشک: شتر – آهو – اردک – بلدرچین – گوزن – شترمرغ – دل- قرقاول – گنجشک – كبوتر
سرد و خشک: گاو و گوساله – بز – الاغ – سیرابی – قلوه
سرد و تر: مرغ – ماهی – مغز
مزاج میوه ها
گرم و تر: سیب – انگور – زردالو – گیلاس – آناناس – خرما – انجیر – گلابی – توت – انار شیرین
گرم و خشک: انبه – نارگیل – زیتون
سرد و خشک: آلبالو – لیمو ترش – گریپ فروت – زرشک – زغال اخته – كنار – زالزالک (كیالک) – انار ترش – تمر هندی – سنجد – تمشک – نارنج
سرد و تر: هلو – شلیل – لیمو شیرین – پرتقال – نارنگی – كیوی – آلو – توت فرنگی
مزاج ریشه ها
گرم و تر: زردک – شلغم – هویج
گرم و خشک: زنجبیل – چغندر – سیر – موسیر – كلم قمری- ترب
سرد و تر: سیب زمینی
مزاج صیفی جات
گرم و تر: خربزه شیرین – طالبی – گرمک – خیار چنبر- کدو حلوایی و تنبل
گرم و خشک: فلفل سبز (شاخ بزی)
سرد و خشک: بادمجان – فلفل دلمه
سرد و تر: هندوانه – خیار – گوجه – كدو سبز
مزاج حبوبات
گرم و تر: گندم – لوبیاها
گرم و خشک: نخود – لپه – جو دوسر یا چاودار
سرد و خشک: باقلا خشک – جو – ذرت – عدس – ماش – ارزن
سرد و تر: باقلا تازه – نخود سبز
مزاج مغزها و تخم ها
گرم و تر: بادام شیرین – بادام زمینی – تخم خربزه – تخم طالبی – كنجد
گرم و خشک: بادام هندی – بادام تلخ – پسته – گردو – فندق – آفتاب گردان – چلغوز – بزرک (تخم کتان) – بنه – بادام كوهی
سرد و خشک: بلوط – به دانه – خشخاش – شاه بلوط – شاه دانه
سرد و تر: تخم كدو – تخم هندوانه
مزاج سبزیجات
گرم و تر: تربچه
گرم و خشک: نعنا – مرزه – مارچوبه – پونه – پیازچه – تره – تره تیزک – ترخون – جعفری – ریحان – شویت – كرفس – كلم ها – گزنه – كنگرها – شنبلیله – شبدر
سرد و خشک: گشنیز – ریواس – ترشک – قارچ
سرد و تر: پرپین (خرفه) – اسفناج – بامیه – كاسنی – كاهو – لوبیا سبز
منطقه هرچی گرم ترباشه سبزیجات معطر و خوشمزه تری داره. سبزی جنوب بسیار خوش طعم ولی مناطق دیگه کم طعم و بی مزه هستند چون سردترند.
مزاج ادویه ها
گرم و خشک: فلفل ها – زنجبیل – رازیانه – زیره – زردچوبه – دارچین – آویشن – انیسون – برگ بو – خردل – زعفران – گلپر – نمک – میخک – وانیل – هل – جوز هندی
سرد و خشک: سماق
مزاج بذرهای ملین
گرم و تر: خاكشیر – قدامه – تخم بالنگو
گرم و خشک: فرنجمشک – تخم ریحان
سرد و تر: اسفرزه
سرد و خشک: بارهنگ
مزاج روغن ها
معتدل: بنفشه
گرم: ارده، زیتون، حیوانی، سرشیر، دنبه
(استفاده دارویی: سیر، زنجبیل، سیاهدانه، دارچین، حنظل، بادام تلخ اصل، بادام شیرین)
سرد: کنجد، کلزا، آفتاب گردان، گیاهی، جامد، هسته انگور
سایر
گرم و تر: ارده – شیره انگور
گرم و خشک: شیره خرما – عسل
سرد و خشک: سركه – شكر سفید
جهت آشنایی بیشتر و اطلاع از مصلحات مواد غذایی پیشنهاد میکنیم از دوره آموزش طب سنتی به زبان ساده استفاده کنید