بسم الله الرحمن الرحیم

هر ماده خوردنی دارای چهار کیفیت و تمام مزاج هاست که بسته به اینکه چه کیفیتی بیشتر باشه اون ها رو مزاج بندی میکنند.

و اگه گیاه سرد باشه، کیفیت سردی رو در بدن بیشتر میکنه و برعکس

شرایطی که بر مزاج مواد غذایی اثر میکنه، جالب و البته مهم هم هست و دلیل اختلاف بین افردا هست و باعث میشه یکی فکر کنه مثلا لیموترش سرد و تره و دیگری بگه نه سرد و خشکه. ان شاالله در یک مطلب جدا عرض میکنم.

مزاج مفردات و مواد غذایی

مزاج لبنیات

گرم و تر: ماست چكیده – شیر بره تازه – كره طبیعی –  شیر گاومیش و گاو دستکاری نشده

سرد و خشک: كشک – قارا (قره قوروت) – شیر الاغ – شیر بز

سرد و تر: پنیر تازه – دوغ – ماست – خامه – شیر پاستوریزه

شیر و ماست هرچه چربی بیشتری داشته باشند و به اصطلاح  روشون نگرفته باشه گرم تر هستند.

 

مزاج گوشت ها

گرم و تر: بره – بوقلمون – پاچه – میگو – جگر – زبان

گرم و خشک: شتر – آهو – اردک – بلدرچین – گوزن – شترمرغ – دل- قرقاول – گنجشک – كبوتر

سرد و خشک: گاو و گوساله – بز – الاغ – سیرابی – قلوه

سرد و تر: مرغ – ماهی – مغز

 

مزاج میوه ها

گرم و تر: سیب – انگور – زردالو –  گیلاس –  آناناس – خرما – انجیر – گلابی – توت – انار شیرین

گرم و خشک: انبه – نارگیل – زیتون

 سرد و خشک: آلبالو – لیمو ترش – گریپ فروت – زرشک – زغال اخته – كنار – زالزالک (كیالک) – انار ترش – تمر هندی – سنجد – تمشک – نارنج

سرد و تر: هلو –  شلیل –  لیمو شیرین – پرتقال – نارنگی –  كیوی – آلو  – توت فرنگی

 

مزاج ریشه ها

گرم و تر: زردک – شلغم – هویج

گرم و خشک: زنجبیل – چغندر – سیر – موسیر – كلم قمری- ترب

سرد و تر: سیب زمینی

 

 مزاج صیفی جات

گرم و تر: خربزه شیرین – طالبی – گرمک – خیار چنبر- کدو حلوایی و تنبل

گرم و خشک: فلفل سبز (شاخ بزی)

سرد و خشک: بادمجان – فلفل دلمه

سرد و تر: هندوانه – خیار – گوجه – كدو سبز

 

 مزاج حبوبات

گرم و تر: گندم – لوبیاها

گرم و خشک: نخود – لپه – جو دوسر یا چاودار

سرد و خشک: باقلا خشک – جو – ذرت – عدس – ماش – ارزن

سرد و تر: باقلا تازه – نخود سبز

 

مزاج مغزها و تخم ها

 گرم و تر: بادام شیرین – بادام زمینی – تخم خربزه – تخم طالبی – كنجد

گرم و خشک: بادام هندی – بادام تلخ – پسته – گردو – فندق – آفتاب گردان – چلغوز – بزرک (تخم کتان) – بنه – بادام كوهی

سرد و خشک: بلوط – به دانه – خشخاش – شاه بلوط – شاه دانه

سرد و تر: تخم كدو – تخم هندوانه

 

 مزاج سبزیجات

گرم و تر: تربچه

گرم و خشک: نعنا –  مرزه – مارچوبه – پونه – پیازچه – تره – تره تیزک – ترخون – جعفری – ریحان – شویت – كرفس – كلم ها – گزنه – كنگرها – شنبلیله – شبدر

سرد و خشک: گشنیز – ریواس – ترشک – قارچ

سرد و تر: پرپین (خرفه) – اسفناج – بامیه – كاسنی – كاهو – لوبیا سبز

منطقه هرچی گرم ترباشه سبزیجات معطر و خوشمزه تری داره. سبزی جنوب بسیار خوش طعم ولی مناطق دیگه کم طعم و بی مزه هستند چون سردترند.

 

مزاج ادویه ها

گرم و خشک: فلفل ها – زنجبیل – رازیانه – زیره – زردچوبه – دارچین – آویشن – انیسون – برگ بو – خردل – زعفران – گلپر – نمک – میخک – وانیل – هل – جوز هندی

سرد و خشک: سماق

 

مزاج بذرهای ملین

گرم و تر: خاكشیر – قدامه – تخم بالنگو

گرم و خشک: فرنجمشک – تخم ریحان

سرد و تر: اسفرزه

سرد و خشک: بارهنگ

 

مزاج روغن ها

معتدل: بنفشه

گرم: ارده، زیتون، حیوانی، سرشیر، دنبه

(استفاده دارویی: سیر، زنجبیل، سیاهدانه، دارچین، حنظل، بادام تلخ اصل، بادام شیرین)

سرد: کنجد، کلزا، آفتاب گردان، گیاهی، جامد، هسته انگور

 

سایر

گرم و تر: ارده – شیره انگور

گرم و خشک: شیره خرما – عسل

سرد و خشک: سركه – شكر سفید

 

جهت آشنایی بیشتر و اطلاع از مصلحات مواد غذایی پیشنهاد میکنیم از دوره آموزش طب سنتی به زبان ساده استفاده کنید

14 نظر
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیمایش به بالا