بسم الله الرحمن الرحیم
طرز تهیه ماست و پنیر و دوغ خانگی
ماست و پنیر را می توان به روش سنتی و با مواد سالمی همچون شیر نارگیل، کنجد، شیره انجیر و غیره تهیه کرد اما در این نوشته قصد آموزش درست کردن ماست به روش رایج را دارم.
درباره ماده اولیه که شیر است یک مطلب جداگانه نوشته شده که پیشنهاد می کنم مطالعه کنید.
اگر در جنوب هستید پیشنهاد می کنم شیر گاومیش را همراه با گاو مخلوط کرده و ماست درست کنید.
خب اول باید شیر جوشانده شود تا ماندگاری و تمیزی آن بیشتر شود.
طرز تهیه سرشیر
اگر مایل هستید می توانید صبر کرده تا شیر خنک شود و بعد روی آن را جمع کرده و یک ظرف دربسته شیشه ای یا پلاستیکی نگهداری کنید.
اگر شیر را در یخچال گذاشته و خنک کنید سرشیر بیشتری روی آن جمع می شود.
اگر هم سرشیر را جدا نکردید ماست و پنیرتان چرب و پرقوت و بهتر خواهد شد.
طرز تهیه ماست خانگی
خب شیر باید به اندازه ای حرارت داشته باشد که مقدار اندکی دست را بسوزاند.
برای هر لیتر شیر، یک قاشق غذا خوری ماست را آرام آرام اضافه کرده و هم بزنید.
حواستان باشد ماست سرد نباشد وگرنه احتمال بریدن شیر وجود دارد.
سپس شیر را در یک مکان ثابت نگه داشته و روی آن را با پارچه یا پتو بپوشانید تا گرم بماند.
بعد از شش تا ۸ ساعت ماست شما آماده می شود.
گر هنوز سفت نشده بود مجددا مراحل بالا را انجام دهید.
طرز تهیه پنیر
شیرا داغ کرده تا به جوش خوردن برسد و یک استکان آب لیمو یا سرکه اضافه کنید.
با این کار شیر بریده بریده شده و به دو قسمت مایع و جامد تقسیم می شود.
شیر را در یک توری ریز یا چارقد تمیز ریخته و جمع کرده محکم گره بزنید و صبر کنید تا آب آن خارج شود.
می توان آن را آویزان کرده یا روی سبد قرار داد.
بعد از حداقل یک ساعت که کاملا سفت شد، آن را باز کرده و با چاقو برش دهید.
قطعه های پنیر را در آب نمک گذاشته و در یخچال نگهداری کنید.
این هم از پنیر
طرز تهیه دوغ
مقداری ماست را در یک لیوان ریخته و با آب مثل شربت درست کنید. کل دوغ همین است.
برای درست کردن دوغ ترش که بسیار خوش طعم و گوارا است باید ماست را در جایی گرم مانند آفتاب نگه داشته تا پس از چند روز ترش گردد.
سپس با آب و پونه و نمک طبیعی دوغ درست کنید.