طرز تهیه ماست و پنیر در خانه

بسم الله الرحمن الرحیم

طرز تهیه ماست و پنیر و دوغ خانگی

ماست و پنیر را می توان به روش سنتی و با مواد سالمی همچون شیر نارگیل، کنجد، شیره انجیر و غیره تهیه کرد اما در این نوشته قصد آموزش درست کردن ماست به روش رایج را دارم.

labaniyat

درباره ماده اولیه که شیر است یک مطلب جداگانه نوشته شده که پیشنهاد می کنم مطالعه کنید.

اگر در جنوب هستید پیشنهاد می کنم شیر گاومیش را همراه با گاو مخلوط کرده و ماست درست کنید.

خب اول باید شیر جوشانده شود تا ماندگاری و تمیزی آن بیشتر شود.

sarshir

طرز تهیه سرشیر

اگر مایل هستید می توانید صبر کرده تا شیر خنک شود و بعد روی آن را جمع کرده و یک ظرف دربسته شیشه ای یا پلاستیکی نگهداری کنید.

اگر شیر را در یخچال گذاشته و خنک کنید سرشیر بیشتری روی آن جمع می شود.

اگر هم سرشیر را جدا نکردید ماست و پنیرتان چرب و پرقوت و بهتر خواهد شد.

 

mast

طرز تهیه ماست خانگی

خب شیر باید به اندازه ای حرارت داشته باشد که مقدار اندکی دست را بسوزاند.

برای هر لیتر شیر، یک قاشق غذا خوری ماست را آرام آرام اضافه کرده و هم بزنید.

حواستان باشد ماست سرد نباشد وگرنه احتمال بریدن شیر وجود دارد.

سپس شیر را در یک مکان ثابت نگه داشته و روی آن را با پارچه یا پتو بپوشانید تا گرم بماند.

بعد از شش تا ۸ ساعت ماست شما آماده می شود.

گر هنوز سفت نشده بود مجددا مراحل بالا را انجام دهید.

 

panir

طرز تهیه پنیر

شیرا داغ کرده تا به جوش خوردن برسد و یک استکان آب لیمو یا سرکه اضافه کنید.

با این کار شیر بریده بریده شده و به دو قسمت مایع و جامد تقسیم می شود.

شیر را در یک توری ریز یا چارقد تمیز ریخته و جمع کرده محکم گره بزنید و صبر کنید تا آب آن خارج شود.

می توان آن را آویزان کرده یا روی سبد قرار داد.

بعد از حداقل یک ساعت که کاملا سفت شد، آن را باز کرده و با چاقو برش دهید.

قطعه های پنیر را در آب نمک گذاشته و در یخچال نگهداری کنید.

این هم از پنیر

 

dugh

طرز تهیه دوغ

مقداری ماست را در یک لیوان ریخته و با آب مثل شربت درست کنید. کل دوغ همین است.

برای درست کردن دوغ ترش که بسیار خوش طعم و گوارا است باید ماست را در جایی گرم مانند آفتاب نگه داشته تا پس از چند روز ترش گردد.

سپس با آب و پونه و نمک طبیعی دوغ درست کنید.

منبع: iranmezaj.ir/?p=5480

با امتیاز ۵ ستاره از ما حمایت کنید
[تعداد: 70    میانگین: 2.8/5]

11 دیدگاه‌ها

      • با سلام
        باید عرض کنم که هرچند لحن دوستمون خیلی جالب نبود اما در مورد طرزتهیه دوغ درست میگن
        متأسفانه دیگه کمتر کسی طعم دوغ واقعی رو چشیده تا چه رسد به روش تهیه اون!
        دوغ از ماست تهیه میشه اما نه به روشی که گفته شد
        قبل هرچیز ماست باید بمونه تا ترش بشه
        بعد ماست ترش رو داخل یه ظرف میریزن و مرتب تکون میدن
        قدیم این کار با ریختن ماست توی پوست گوسفند انجام میشد که فکر کنم همه توی تلویزیون دیده باشن
        بعد از اینکه خوب زده شد ماست به سه قسمت مجزا تقسیم میشه
        قسمت بالایی کره حیوانیه که فوق العاده خوشمزه و مقویه
        قسمت دوم دوغه و سومین قسمت مایعیه که با جوشوندن و تغلیظ تبدیل میشه به قره قروت
        با قراردادن دوغ در آفتاب و خشک کردن اون هم کشک به دست میاد.

        • سلام وقت شما بخیر
          متشکرم از نظرتان
          ما در این نوشته قصد داریم که مردم در خانه خودشان دوغ درست کنند و ساده ترین و بهترین روش ها را معرفی کردیم.

  1. سلام بنده لبنیات دارم و هر روز تقریبا خجم بالایی دوغ درست میکنم.ماست رو بذارید تو گرمای آشپز خونه تا دو روز خوب بترشه جلوی آفتاب نذارین بوی ظرف رو بخودش میگیره .بعد به یک کسلون ماست نصف قاش چایخوری نمک بزنید و اونوذبا قیف بریزید تو ظرف های چهار لیتری وراحت بهم بزنید بعد یک لیوان آب سرد سرد بریزید و هم بزتید تا کره منجمد و جدا بشه بعد مقداری شوید نعنا پونه تازه رو خوب خرد کنید و اضافه کنید گل محمدی خشک هم معمولا میزنیم بعد خوب هم بزنید و بذارید طعم سبزیجات به خورد دوغ بره در بعضی جاها کاکوتی هم میزنن که طعم و بویی نزدیک به آویشن داره دیگ نمک نزنین خواهشن برای سلامتی مضره ….

    • سلام من قصددارم لبنیاتی بزنم ولی طبق معمولی که تو خونه با ماست به شیر مایه میزنم آنچنان سفت نمیشه و مشتریا خوششون نمیاد لطفا اونهایی که لبنیاتی دارن راهنمایی کنن من از کجا پودر مایه برای ماست زدن رو تهیه کنم

  2. با سلام ، با توضیحات خوب شما موفق شدیم ماست خونگی تهیه کنیم اما سوالی که برام پیش اومده آینه که چرا روی ماست من، مثه ماست های دیگه سرماست نداره و کاملا سطحش صافع؟

    • سلام خدا قوت
      درود بر شما
      نوع شیر و میزان چربی و نوع مایه و محل نگهداری در کیفیت ماست تاثیر دارند. به همین دلیل همیشه یکسان نیست.

  3. دوغ رو باید همینجوری درست کرد شغل من لبنیاتیه و همه فراورده ها کاملا درست و اصولی و مختصر و مفید .عالیه

  4. پنیر رو با همین روش درست میکنیم ولی با آب ماست که چند روز مونده و یکم ترش شده و یکمم از خود ماست که جمعا یک لیوان میشا توی شیر داغ میریزیم.طعمشم عوض نمیکنه.ولی آبلیمو در دسترس و راحته فقط یکم طعم میده به پنیر دیگه

  5. صد تا سلام سی تا علیک سلامُ بگیر منم علیک ؛
    وری ول خیلی مطلب عالی و با حالی بود ، مخصوصاً اون دوغ خوشمزه آخرِش ؛ متشکر و ممنونم.
    ای دوغ خوشمزه به سمت شکم روان شو 🙂

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید